Prins lpg montajı yaptırmadan önce bilinmesi gerekenler, profesyonel destek alınmasının en önemli tarafı, montaj kısmıdır. Herhangi bir sorun yaşanmaması adına bu alanda uzman olan kişiler tarafından direkt olarak dönüşüm işleminin yapılması sağlıklı olacaktır.
Ülkemizde LPG kullanımı ile birlikte bu sektörde hizmet veren firma sayısı da artmıştır. Rekabet ortamı hem daha kaliteli sistemlerin üretilmesi hem de dönüşüm süresinin kısalmasında etkili olmuştur. Prins Lpg dönüşümü yaptırmak istediğiniz aracınızı teslim ettikten sonra yarım gün veya bir gün içerisinde geri alabilmeniz mümkündür.
Türkiye’de LPG taktırma oranı her geçen gün artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, benzin fiyatlarının her geçen gün artmasıdır. LPG kullanımı ise aksine, uygun fiyatlı olan bir yakıt sistemidir. Bu sebeple en büyük avantajının yakıt kullanımında tüketiciye büyük ölçüde ucuzluk sağlaması olduğunu söyleyebiliriz.
Aracınızın yıpranmamasını sağlar. Havaya salınan zararlı gazları azaltır.Benzin pompası devre dışı olduğundan aşınmaz, zarar görmez. LPG kullanımı ile aynı performansı çok daha uygun maliyetle elde edebilirsiniz.Yukarıda verilen avantajlar, LPG taktırmanın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda çevreci olduğunu da göstermektedir. Montaj taleplerinin yoğun olması ve LPG teknolojisinin gelişmesi bu sektörün de gelişmesini sağlamıştır. Bu sayede farklı ürünler ile hizmet verilmeye başlanmıştır.
Prins Lpg dönüşüm sistemlerine ilişkin anlatılan kurallara araç kullanıcısı her zaman dikkat etmeli ve buralardan kaynaklanan sorunları hemen gidermelidir.
LPG'li araçların periyodik bakımları her 10.000 kilometrede bir yaptırılmalıdır. Bu bakımlarda;
Elektrik tesisatı kontrol (özellikle kaçak akım) edilerek, bağlantılarda oksitlenme olup olmadığına bakılmalı.
Buharlaştırıcıda (Regülatörde) biriken kostik ve yabancı maddeler temizlenmeli
LPG elektro valfindeki filtre temizlenmeli.
Elektro valflerin ve buharlaştırıcı regülatörün tamir takımları değiştirilmeli.
Ana hortum ve bağlantı bileşenlerinin durumu kontrol edilmeli.
Basınç düşürücüsünün birinci ve ikinci kademe basıncı kontrol edilmeli.
Diyafram üzerindeki basıncı karşılayan delikte kirin birikip birikmediği kontrol edilmelidir.